Jesse (25), geboren in Sittard-Geleen, is sinds januari 2016 clean van drugs en alcohol. Hij heeft nu zijn passie en zin in het leven, die hij tijdens zijn gebruik kwijt was, weer gevonden en wil zelf graag sponsor worden voor mensen die herstellende zijn. Een sponsor is een verslaafde in herstel die al een lange tijd clean is en nu verslaafden in herstel helpt. “Afkicken in Afrika is de allerbeste keuze die ik in mijn leven heb gemaakt”

Zijn jeugd
Hij had een hardwerkende vader, zijn moeder was huisvrouw en met zijn jongere broer had hij een normale relatie.
Toen hij ongeveer 8 jaar oud was, was er een carnavals-revue op de basisschool. Hier leerde hij een zanger kennen. “Ik sprak al goed Engels omdat mijn familie in Amerika woonde. Hierdoor toonde de man interesse en kwamen we gemakkelijk in gesprek.” De man kreeg ruzie bij de mensen waar hij woonde en zocht onderdak. De ouders van Jesse namen de zanger in huis. De man werd al snel handtastelijk en (seksueel) misbruikte Jesse vanaf het moment dat hij bij hen thuis inwoonde.
Hij had het wel eens tegen zijn ouders verteld maar zij geloofde hem niet. De man zei tegen zijn ouders “Dat begrijpt hij vast verkeerd, het zal de taalbarrière wel zijn!”

Met de relatie van zijn ouders ging het niet meer zo goed. Zijn vader kreeg een nieuwe relatie en zijn moeder werd verliefd op de zanger. De zanger die haar zoon misbruikte.
Na vier jaar kwam er gelukkig een einde aan het misbruik. De politie stond ineens aan de deur om de man te arresteren, het bleek dat hij verschillende jonge jongens uit de buurt seksueel misbruikte.

“Het misbruik heeft mijn vertrouwen in mensen heel erg geschaad, ik voelde me niet eens veilig in mijn eigen huis.”

Het gebruik
Hij nam als 14 jarige jongen zijn eerste alcoholische drankje en dronk op feestjes samen met zijn vrienden. “Een jaar later rookte ik mijn eerste jointje, gewoon omdat iedereen het deed.” Op zijn 16e rookte hij bijna dagelijks wiet en ging zelfs bij de dealer thuis ‘chillen’. Voor zijn verjaardag kreeg hij twee zakjes cocaïne cadeau van de dealer. Dat was de eerste kennismaking met cocaïne. Vanaf dat moment blowde hij dagelijks en op feestjes gebruikte hij cocaïne in combinatie met alcohol.

Door het roken van wiet werd hij de hele dag lusteloos en verloor hij zijn werk. Op dat moment is Jesse zelf gestopt met het roken van wiet en snuiven van cocaïne.
Hij kwam zijn toenmalige vriendin tegen en kreeg weer werk, bij zijn vader in het bedrijf.

Na een tijdje ging het zowel in de relatie als op het werk met zijn vader niet meer goed. Jesse kreeg een paniekaanval en zocht hiervoor hulp bij een psycholoog, die hem antidepressiva en slaapmedicatie gaf tegen de paniek aanvallen. “Ik slikte elke dag antidepressiva, ook toen het niet meer nodig was. Bij de gesprekken met de psycholoog deed ik vaak gewoon alsof ik nog depressief was.”
“Ik dronk ineens weer veel, gebruikte weer cocaïne en ging alleen nog maar met vrienden om die dealden of zelf ook gebruikten.”
Hij leerde zijn huidige vriendin kennen waardoor hij toen écht van de drugs af wilde. Het lukte het hem om dagen niet te gebruiken, maar dit hield hij geen weken lang vol.
Jesse besloot om een maand naar zijn familie in Amerika te gaan, naar een andere omgeving, weg van thuis. In Amerika heeft hij geen drugs gebruikt, maar is wel alcohol blijven drinken.

Toen hij terug kwam van Amerika greep hij toch weer naar cocaïne bij het drinken. Hij zat in een neerwaartse spiraal. ’s Avonds gebruiken, ’s morgens brak en gebruiken om het negatieve gevoel te onderdrukken en uiteindelijk maar de hele dag blijven gebruiken om überhaupt te kunnen functioneren.
Het was duidelijk. Jesse was verslaafd en had écht hulp nodig.

“Mensen vertrouwden me niet meer door mijn gebruik. Ik had schulden opgebouwd en moest zelfs mijn huis verkopen, ik had amper geld om te eten. Ik was de hele dag op jacht naar geld voor mijn drug en voelde me nergens meer op mijn gemak. Mijn vriendin wilde bij me weg, ik had mezelf verloren en kon niet meer functioneren. Dealers en schuldeisers bleven achter me aanzitten. Dit moest stoppen!”

“Bijna elke avond zat ik op de bank, nog onder invloed, te Googlen naar afkickklinieken. Ik schreef me online zelfs bij meerdere instellingen tegelijk in. Bij Vincere had ik het geluk dat ik meteen terecht kon voor intake. Toevallig was er een plek vrij gekomen in de kliniek in Afrika. Ik was heel bang voor wat me in Zuid-Afrika te wachten stond, maar was klaar voor een nieuwe start.”

In de kliniek
“In de kliniek in Huguenot, Zuid-Afrika, werd ik heel warm ontvangen door de behandelaren. Ik werd voorgesteld aan de groep waar ik zelfs jongens al kende van de buurt.” Hij kreeg een slaapkamer aangewezen waar hij samen met een mede-cliënt lag.

Voordat de behandeling startte zei een fellow: “Focus niet op kleine dingen zoals eten dat even minder lekker is of een uitje dat niet door kan gaan. Je moet je focussen op jezelf en je eigen herstel.” Hier had Jesse zich al gauw bij neergelegd wat zijn herstel in de kliniek veel prettiger maakte. Zijn instelling tijdens het verblijf was: “zeg me maar wat ik moet doen, want ik weet het zelf niet meer.” Niet alleen zijn verslaving werd in de kliniek behandeld, vooral de oorzaak (de PTSS; post-traumatische stressstoornis) en de problemen eromheen.
“We hadden dagelijks therapie in de kliniek, individueel en in de groep. Op zaterdag hadden we ‘outing’ dan mochten we naar het strand, uitzichtpunten of naar een park. Soms verveelde je je, maar ook daar moet een verslaafde mee om leren gaan.”

“Toen ik na 3 maanden naar huis mocht was ik bang. Bang om terug te komen in de oude situatie en bang om terug te vallen. In Afrika ben je 12 uur bezig met herstellen en theorieën leren. Bij thuiskomst moet je het zelf doen en de geleerde dingen toepassen.”

Jesse vond een sponsor die hij (nog steeds) wekelijks op een meeting ziet en krijgt ongelofelijk goede steun van zijn vriendin.

1,5 jaar clean
Doordat hij niet meer gebruikt is hij veel rustiger geworden, ook is hij bewuster van dingen die om hem heen gebeuren, heeft hij een nieuw levenspatroon met structuur en een nieuw doel voor ogen.
“Ik had wel een doel voor ogen, maar alleen door clean te blijven kan ik dit nu ook echt bereiken. Ik heb mijn passie in auto’s weer gevonden waarmee ik graag een eigen bedrijfje zou willen beginnen. Ook zou ik graag in de toekomst een gezin willen starten met mijn vriendin die mij al die tijd gesteund heeft. Ik kan nu eindelijk gelukkig zijn met wie ik ben.”

“Afkicken en clean blijven is de aller beste keuze die ik gemaakt heb. Drugs gebruiken is vluchtgedrag gecreëerd door een of meerdere problemen. Hier wordt niet alleen de drugs aangepakt, maar vooral de omliggende problemen. Ik heb een hele fijne tijd in Afrika gehad en zou nu zelf graag sponsor willen worden.”

Jesse blijft wekelijks naar meetings gaan. Tijdens de meetings van NA blijf je nieuwe dingen leren. “Iedereen zal altijd ups en downs in het leven hebben, je zal continu met je herstel bezig moeten blijven. Het gebruiken van drugs lost geen problemen op, je stelt het alleen maar uit. Vroeg of laat zal je toch deze problemen onder ogen moeten komen en ze moeten aanpakken.

Het advies van Jesse voor gebruikers:
“Meld je aan en wacht niet te lang. Ben niet bang. Het leven is zoveel mooier als je niet gebruikt! Herstel geeft je wat drugs je altijd beloofd hebben.
Kom gewoon eens naar een meeting van NA. We hebben allemaal in dezelfde waanzin gezeten. Hier leer je heel veel van en kun je zien dat het programma werkt.”

 

 

*Om privacyredenen is de naam van de verslaafde in herstel gefingeerd. 

Vooroordelen over verslaafden

Vooroordelen over verslaafden

Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving. Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd...

Gokverslaving

Gokverslaving

Een gokje wagen kan wel eens leuk en ontspannen werken. Helaas is dit niet bij iedereen zo. Uit onderzoek van 2016 blijkt dat er in Nederland ruim 80.000 gokverslaafden zijn, waaronder bijna 79.000 probleemspelers. Je bent dus niet alleen. Een gokverslaving ontwikkelt...

Contactformulier

Starten met uw behandeling?

Meld u dan vandaag nog aan voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen met naar welke behandelmethode en locatie het beste bij u past.