Wat moet je doen als je kind, ouder of vriend verslaafd is?
Of het nu gaat om een drugs-, gok- of alcoholverslaving, elke verslaving heeft invloed op de mensen in de omgeving van de verslaafde. De gevolgen zijn er niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor de naasten. Het gedrag van de gebruiker verandert door de verslaving. Er is geen interesse meer voor werk, vrienden, familie en hobby’s.

Het is belangrijk om te weten dat een verslaving een ziekte is. Het is een afwijking in de hersenen, die het leven niet gemakkelijker maakt. De verslaafde heeft vaak geen controle meer over zijn/haar dagelijkse activiteiten. Geldproblemen en ruzies met naasten stapelen zich op.

Ga het gesprek aan.
Het is vaak moeilijk om een gesprek aan te gaan omdat je niet weet hoe je moet beginnen.
Probeer het gesprek aan te gaan als de gebruiker niet onder invloed is. Ga het gesprek aan en verzwijg het probleem niet voor elkaar. Toon begrip. Nutteloze discussies, schreeuwen en welles-nietes spelletjes helpen niet.

Een verslaafde is vaak goed in liegen en manipuleren. Tijdens een confrontatie of gesprek moet je dit in je achterhoofd houden. Zorg dat de verantwoordelijkheid bij de gebruiker ligt en niet in jouw schoenen geschoven kan worden. Maak de verslaafde duidelijk waar je eigen grens ligt. Wat accepteer je nog van hem/haar? Waar ligt voor jezelf de grens? Maak het duidelijk tijdens het gesprek zodat diegene ook weet wat wel of niet door de beugel kan. Het is niet gemakkelijk om grenzen te stellen. Zorg er zelf voor dat de grens niet veranderd!

Tijdens het gesprek zal de verslaafde hulp weigeren en waarschijnlijk zelfs het probleem ontkennen. Blijf praten en bespreek verschillende zorginstellingen die hem/haar kunnen helpen. Professionele hulp is van belang bij het stoppen met een bepaalde drugs of gewoonte, die voor een verslaving hebben gezorgd.

 Het is voor jezelf belangrijk dat je iemand in je eigen omgeving hebt waarmee je kunt praten over de problemen, zodat ook jij je hart kunt luchten. Schaam je niet voor de problemen die veroorzaakt zijn. Sommige gevoelens moet je met iemand bespreken, waarmee je goed kunt praten over dergelijke problemen.

Onderschat niet de invloed die je hebt op de verslaafde. Jouw mening is belangrijk!

Vooroordelen over verslaafden

Vooroordelen over verslaafden

Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving. Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd...

Contactformulier

Starten met uw behandeling?

Meld u dan vandaag nog aan voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen met naar welke behandelmethode en locatie het beste bij u past.