Als je een verslaving hebt, betekent het eigenlijk dat je lichamelijk of geestelijk ergens afhankelijk van bent.

De definitie van een verslaving is: “De zodanige fysieke of psychologische gewenning aan een substantie of gewoonte, dat het beëindigen hiervan ernstige trauma’s kan veroorzaken.”

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Een verslaving kan bestaan uit een gewoonte- of een middelenverslaving.
Een gewoonteverslaving is een afhankelijkheid van een handeling of gedrag. De gewoonte of het gedrag geeft de verslaafde een fijn gevoel. Voorbeelden van gewoonte- of gedragsverslavingen zijn; seksverslaving, werkverslaving, gok- of gameverslaving.

Je hebt een middelenverslaving als je verslaafd bent aan een bepaalde drugs, alcohol of ander middel. De middelen zijn te verdelen in stimulerende, verdovende en geestverruimende middelen. Cocaïne is een voorbeeld van een stimulerend middel. Alcohol en opium hebben een verdovende werking. THC en LSD zijn voorbeelden van geestverruimende middelen waar men verslaafd aan kan zijn.

Je spreekt van een verslaving als je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Je bent afhankelijk van een bepaald middel of gedrag. Je hebt ontwenningsverschijnselen als je even niet gebruikt. Je gaat bijvoorbeeld zweten of trillen. Dit noem je lichamelijke ontwenningsverschijnselen.
Je kunt ook geestelijke ontwenningsverschijnselen hebben. Dan ben je bijvoorbeeld onrustig of raakt in paniek als je het middel niet kunt gebruiken.
De ernst van de ontwenningsverschijnselen is afhankelijk van de soort verslaving. Bij het afkicken van een cocaïne verslaving zijn de geestelijke ontwenningsverschijnselen veel heviger dan de lichamelijke.

Bij het afkicken van de verslaving is professionele hulp van belang. Zo worden de ontwenningsverschijnselen die voorkomen kunnen worden voorkomen. Dan kun je je concentreren op de weg naar herstel.
Voor veel mensen is het stoppen met gebruiken op lange termijn moeilijk. Terugvalpreventie is een onderdeel van de behandeling in de verslavingszorg. Tijdens de terugvalpreventie leer je een terugval te voorkomen en op de juiste manier te reageren als je in bepaalde situaties terecht komt.

Vooroordelen over verslaafden

Vooroordelen over verslaafden

Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving. Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd...

Contactformulier

Starten met uw behandeling?

Meld u dan vandaag nog aan voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen met naar welke behandelmethode en locatie het beste bij u past.