Verslavingen

In Nederland zijn er in totaal twee miljoen mensen die middelen misbruiken of lijden aan een middelenverslaving. Daarnaast zijn er nog honderdduizenden mensen die kampen met een gedragsverslaving. Bovendien gaan middelen- en gedragsverslavingen vaak hand in hand. U komt als verwijzer regelmatig in aanraking met verslavingsproblematiek en heeft hierin een belangrijke rol. Zelf losbreken van een middelen- of gedragsverslaving blijkt in de meeste gevallen immers een onbegonnen zaak. Uw verwijzing voor een verslavingsbehandeling kan daarom een cruciale eerste stap richting herstel zijn. Wij bieden evidence-based verslavingszorg in een geborgen sfeer. Neem voor meer informatie over onze verslavingsbehandelingen contact met ons op via 085 – 401 25 75 of info@vavc-ggz.nl.

Bent u verslaafd?

Het ontwikkelen van een verslaving gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat soms jaren duurt waarin de verslaving een steeds grotere invloed op uw leven krijgt. Het is ook niet eenvoudig om zo te zeggen wanneer iemand verslaafd is. Niet iedereen voelt en gedraagt zich namelijk hetzelfde als het om een verslaving gaat, maar veel voorkomende kenmerken zijn:

 • U steekt veel tijd en energie in uw verslaving
 • U voelt zich ellendig als u stopt. Dit kan lichamelijk zijn zoals zweten of trillen of geestelijk zoals onrustig zijn of in paniek raken.
 • U weet dat uw verslaving voor problemen zorgt, maar toch gaat u door
 • U probeert uw verslaving te verhullen
 • U wilt wel stoppen of minderen maar pogingen hiertoe mislukken
 • U begint hobby’s, werk en sociale contacten te verwaarlozen

Soorten verslavingen

Wij hebben ruime ervaring met het behandelen van middelenverslavingen als:

Tevens zijn wij gespecialiseerd in de volgende gedragsverslavingen:

Combinatieverslavingen

Het kan ook voorkomen dat uw patiënt kampt met een combinatieverslaving. Hij of zij is dan aan meer dan één middel verslaafd, of combineert een middelenverslaving met een gedragsverslaving. Verslavingen aan middelen als alcohol, cannabis en cocaïne gaan bijvoorbeeld regelmatig gepaard met een gedragsverslaving zoals een game-, gok– of seksverslaving. Een gedragsverslaving kan met name in combinatie met een middelenverslaving verwoestende gevolgen hebben voor het leven van uw patiënt. Dat geldt ook voor de combinatie van verschillende middelenverslavingen, waarvan met name de combinaties alcohol en cocaïne, alcohol en cannabis of medicijnen, en cocaïne en cannabis of medicijnen veelvoorkomend zijn.

Kenmerken van een verslaving

Verslavingsproblematiek komt voor in vele vormen. Maar er zijn vaak veel overeenkomsten te ontdekken tussen verschillende verslavingen. Als uw patiënt verslaafd is, wordt zijn of haar gedrag vaak gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Als uw patiënt niet met zijn of haar verslaving bezig is, voelt hij of zij zich ellendig.
 • De omgeving van uw patiënt heeft problemen met zijn of haar verslaving.
 • Het dagelijkse leven van uw patiënt lijdt onder zijn of haar verslaving.
 • De verslaving kost uw patiënt veel tijd, geld en energie.
 • Uw patiënt weet dat zijn of haar verslaving voor problemen zorgt, maar gaat er toch mee door.
 • Stoppogingen leiden tot niets.
 • Uw patiënt heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Bewezen behandeltrajecten

Uw verslaafde patiënt kan bij ons rekenen op een intensieve en effectieve verslavingsbehandeling met een persoonlijke aanpak. Onze multidisciplinaire behandelmethoden zijn op genezing gericht. Regelmatig gaan verslavingen gepaard met een psychische stoornis. Bij dergelijke dubbele diagnoses behandelen we zowel de verslaving als de psychische aandoening van uw patiënt. Wij bieden verschillende behandeltrajecten aan:

Het is mogelijk tussen de verschillende behandelingen te schakelen. We bieden ook interventiemogelijkheden aan voor zowel uw patiënten en zijn of haar naasten, als met naasten afzonderlijk door een interventionist.

Uw verslaafde patiënt verwijzen

Neem contact met ons op via 085 – 401 25 75 of info@vincere-groep.com om uw verslaafde patiënt aan te melden voor een behandeling of om meer informatie te krijgen over onze mogelijkheden. Om de procedure in gang te zetten, dient uw patiënt zich ook zelf telefonisch bij ons aan te melden. Na een korte telefonische screening plannen we vervolgens een afspraak in voor een intakegesprek met uw patiënt.

U kunt ons bereiken via

Wij bellen u terug

Locaties

Locatie maastricht

Maastricht

Pater Kustersweg 24
6267 NL Cadier en Keer
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Sittard

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Huguenot 24, N2 Highway
6604 Plettenberg Bay
Zuid Afrika

Over deze locatie

Wij beschikken over meer locaties.

Bekijk
alle locaties