Cannabisverslaving

Nederland telt enkele tienduizenden probleemgebruikers van cannabis. Daarvan zijn er ongeveer tienduizend in behandeling. U kunt als verwijzer een sleutelrol spelen bij de signalering van een cannabisverslaving. Uw patiënt is verslaafd aan cannabis wanneer hij of zij het afgelopen jaar drie of meer van onderstaande symptomen heeft ervaren:

 • Doorgaan met gebruiken ondanks de realisatie dat het voor problemen zorgt of dat het die erger maakt;
 • Een tolerantie hebben ontwikkeld en steeds grotere hoeveelheden nodig hebben voor hetzelfde effect;
 • Last hebben van onthoudingsverschijnselen als het gebruik wordt stopgezet;
 • Meer gebruiken dan gewenst;
 • Nadelige gevolgen van cannabisgebruik ervaren voor school, werk, hobby’s en sociale bezigheden;
 • Veel tijd besteden aan cannabisgebruik of het ervan bijkomen;
 • Willen stoppen maar dat niet kunnen.

De risico’s van een cannabisverslaving zijn niet te onderschatten. Wij hebben ruime ervaring met de behandeling van cannabisverslaafden en kunnen uw cannabisverslaafde patiënt diverse behandelingen aanbieden.

Behandelingen cannabisverslaving

Bij ons staat de patiënt centraal. Daarom kiezen wij voor een persoonlijke aanpak waarbij behandelingen op maat en in een geborgen sfeer worden aangeboden. Ons evidence-based behandelaanbod is daarnaast op genezing gericht. Het is mogelijk te schakelen tussen onze verschillende behandeltrajecten:

Uw patiënt kan, indien geïndiceerd, in een sober living house verblijven bij de vijfdaagse dagbehandeling. We bieden tevens voor zowel patiënten en naasten als naasten afzonderlijk interventiemogelijkheden door een interventionist.

Combinatieverslavingen

Een cannabisverslaving maakt regelmatig deel uit van een zogenaamde combinatieverslaving: een verslaving aan meerdere middelen tegelijk, of een verslaving aan een middel in combinatie met een gedragsverslaving. Zo komt het voor dat patiënten verslaafd zijn aan cannabis en alcohol, of aan cannabis en cocaïne. De risico’s van cannabis bij overmatig gebruik nemen in combinatie met beide substanties toe. Daarnaast komt de combinatieverslaving aan cannabis en gamen veel voor.

Dubbele diagnose en ouderen (50+)

Wij bieden speciale groepstherapieën aan gericht op specifieke doelgroepen. Zo zijn er speciale groepen voor ouderen (50+). Daarnaast hebben we speciale dubbel diagnose groepen waar uw aan cannabis verslaafde patiënt met een psychische stoornis terecht kan. Een cannabisverslaving gaat vaak gepaard met een psychische stoornis. In het geval van zo’n dubbel diagnose behandelen we zowel de verslaving als de psychische aandoening van uw patiënt.

Uw patiënt verwijzen

Meld uw patiënt aan of kom meer te weten over onze mogelijkheden via 085 – 401 25 75 of info@vincere-groep.com. Daarna dient uw patiënt zich ook zelf telefonisch aan te melden waarbij we een korte screening uitvoeren, voordat we een afspraak maken voor een intakegesprek. Uw patiënt zorgt daarnaast voor een verwijsbrief met alle relevante informatie uit zijn of haar medische dossier, inclusief een medicatieoverzicht. Deze verwijzing kan ook gemaild worden of via Zorgdomein worden verstuurd.

Intakegesprek en adviesgesprek

Het één uur durende intakegesprek met een van onze psychologen heeft als doel om meer inzicht in de situatie van uw patiënt te krijgen. Eventuele comorbiditeit wordt ook grondig onderzocht. Daarna voert de psycholoog een MDO met een psychiater om een diagnose te stellen. In een adviesgesprek komt uw patiënt vervolgens te weten welke behandeling het best aansluit bij zijn of haar situatie. Indien uw patiënt akkoord gaat met de voorgestelde behandeling, komt hij of zij op de (relatief korte) wachtlijst terecht. Voor meer informatie over onze intake-procedure of behandelingen bent u welkom om contact met ons op te nemen via 085 – 401 25 75 of info@vincere-groep.com.

Over de Vincere Groep

Geen mens is in onze ogen hetzelfde. Daarom stellen wij de patiënt centraal bij onze behandeltrajecten die we toespitsen op de persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Het is immers cruciaal dat uw patiënt achter de gekozen behandeling staat. In nauwe samenwerking met keten- en netwerkpartners in de regio streven we ernaar uw patiënt optimaal te helpen afkicken en de kans op terugval te reduceren.

Waarom de Vincere Groep?

 • Relatief korte wachtlijst;
 • Diverse behandellocaties in Nederland: Amsterdam, Cadier en Keer (bij Maastricht), Heerlen, Sittard en Venlo;
 • Zeer ervaren in de geestelijke gezondheidszorg;
 • Multidisciplinaire behandeltrajecten op maat;
 • Inzet ervaringsdeskundigen;
 • Persoonlijke en professionele aanpak;
 • Geborgen sfeer;
 • Effectieve, evidence-based behandelmethoden;
 • Geen kosten voor de patiënt (buiten eigen risico);
 • Speciale dubbele diagnose groepen en groepen voor ouderen (50+’ers);
 • Groepen voor ouderen (50+’ers);
 • Engelstalige behandeling mogelijk;
 • Consultatie en geaccrediteerde nascholing.

U kunt ons bereiken via

Wij bellen u terug

Locaties

Locatie maastricht

Maastricht

Pater Kustersweg 24
6267 NL Cadier en Keer
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Sittard

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Huguenot 24, N2 Highway
6604 Plettenberg Bay
Zuid Afrika

Over deze locatie

Wij beschikken over meer locaties.

Bekijk
alle locaties