Combinatieverslavingen

Verslavingen staan meestal niet op zichzelf. Mensen zijn vaak aan meer dan één middel verslaafd of combineren een middelenverslaving met een gedragsverslaving. Verslavingen aan middelen als alcohol, cannabis en cocaïne gaan geregeld gepaard met een gedragsverslaving zoals een game-, gok– of seksverslaving. Met name in combinatie met een middelenverslaving kan een gedragsverslaving hevige gevolgen hebben, evenals de combinatie van verschillende middelenverslavingen. Niet alleen de verslaafde, maar ook diens omgeving kan daar zwaar onder te lijden hebben. Onze evidence-based behandelingen voor combinatieverslavingen kunnen verslaafden helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Voor meer informatie over onze behandelingen kunt u contact met ons opnemen via 085 – 401 25 75 of info@vincere-groep.com.

Alcohol en cannabis

Een veelvoorkomende combinatieverslaving is die van alcohol en cannabis. Recreatief gebruik van deze middelen kan ongemerkt en geleidelijk in een verslaving overgaan. Hoewel zowel wiet als alcohol een tamelijk onschuldige reputatie hebben, gaan ze gepaard met serieuze risico’s. Als de middelen worden gecombineerd nemen die risico’s bovendien toe. Op korte termijn kan iemand die beide middelen inneemt immers last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en angst- en paniekaanvallen. Daarnaast kan de gebruiker het bewustzijn verliezen en loopt hij of zij een grotere kans op (verkeers)ongevallen. Een verslaving aan beide middelen kan bovendien op lange termijn ernstige problemen veroorzaken op gezondheids-, financieel en sociaal-maatschappelijk gebied.

Alcohol en cocaïne

Cocaïne en alcohol is niet alleen een populaire combinatie maar ook zeer riskant. Beide middelen heffen elkaars werking immers op. Zo loopt u enerzijds het risico op een alcoholvergiftiging, anderzijds op een overdosis coke. Laatstgenoemde onderdrukt immers het gevoel van dronkenschap. En omdat u niet voelt hoe dronken u bent, loopt u het risico meer te gaan drinken dan uw lichaam aankan. Hierdoor kunt u een mogelijk fatale alcoholvergiftiging oplopen. Daarnaast belast cocaïne niet alleen uw bloed- maar ook uw hartvaten omdat het uw hartslag stimuleert. Als daar alcohol bij gebruikt wordt neemt deze belasting toe omdat er zich dan coca-ethyleen in uw lever ontwikkelt. Deze stof verhoogt uw hartslag immers nog meer en vernauwt uw vaten nog verder. Bovendien blijft coca-ethyleen veel langer in uw bloed zitten dan cocaïne. Hierdoor wordt uw hart nog langduriger belast.

Cannabis en gamen

Veel mensen gebruiken zowel cannabis als gamen om aan de werkelijkheid te ontsnappen. De combinatie wiet en gamen kan onschuldig beginnen, maar al gauw een gewoonte worden met toenemende negatieve gevolgen. Bovendien kan een afhankelijkheid ongemerkt ontstaan. Deze combinatieverslaving kan daarbij zeer ernstige gevolgen hebben voor zowel de verslaafde als diens omgeving. De realiteit wordt immers uit het oog verloren waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan op sociaal-maatschappelijk en financieel gebied. Daarnaast heeft een verslaving aan gamen en wiet een negatieve invloed op iemands slaap- en eetgewoonten. Dit gaat ten koste van de gezondheid van de verslaafde, evenals het gebrek aan beweging dat ermee gepaard gaat.

Andere combinatieverslavingen

Er bestaan talloze combinatieverslavingen. Het komt regelmatig voor dat mensen aan meerdere middelen verslaafd zijn. Enkele veelvoorkomende nog niet eerder benoemde voorbeelden hiervan zijn:

Middelenverslavingen komen ook veel voor in combinatie met gedragsverslavingen. Veelvoorkomende combinaties van middelen- en gedragsverslavingen die hierboven niet zijn beschreven zijn bijvoorbeeld:

Combinatieverslavingen en dubbele diagnose

Het kan zijn dat bij mensen met een combinatieverslaving ook een psychische stoornis als ADHD, PTSS of depressie is vastgesteld. In dat geval is er sprake van een dubbele diagnose. Dit is geen zeldzaamheid omdat mensen met een psychische stoornis vatbaarder zijn voor verslavingen. Vincere Groep biedt zowel voor combinatieverslavingen als dubbele diagnoses diverse gespecialiseerde behandelingen aan.

Behandeling van combinatieverslaving

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van verslavingen en stellen de patiënt daarbij altijd centraal. Voor meer informatie over onze behandelingen van combinatieverslavingen kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 085 – 401 25 75 maar u kunt ons ook een e-mail sturen naar info@vincere-ggz.nl. U kunt met al uw vragen terecht bij ons deskundige team dat voor u klaarstaat.

U kunt ons bereiken via

Wij bellen u terug

Locaties

Locatie maastricht

Maastricht

Pater Kustersweg 24
6267 NL Cadier en Keer
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Sittard

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam
Nederland

Over deze locatie

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Huguenot 24, N2 Highway
6604 Plettenberg Bay
Zuid Afrika

Over deze locatie

Wij beschikken over meer locaties.

Bekijk
alle locaties