Informatie voor verwijzers

Als verwijzer speelt u een belangrijke rol voor een patiënt met een verslaving. Een verwijzing betekent immers een eerste noodzakelijke stap richting een behandeling en uiteindelijk herstel.
Vincere biedt een deskundige en intensieve behandeling gericht op Cure met aandacht voor comorbiditeit. Wij bieden een evidence based behandeling op maat, in een geborgen sfeer met een persoonlijke aanpak.
Ons aanbod omvat poliklinische-, deeltijd-, dag- en avondbehandeling, naast nazorg en aandacht voor het systeem. Tevens kan er ‘geschakeld’ worden tussen al onze behandeltrajecten en is er verblijfmogelijkheid indien geïndiceerd.
Vincere werkt regionaal samen met diverse netwerkpartners met als doel het resultaat van onze behandeling te optimaliseren en de kans op terugval voor de patiënt te minimaliseren.

 

Een patiënt aanmelden

Mocht u een patiënt willen verwijzen, dan kunt u met ons contact opnemen ter bespreking van de patiënt, via 085-4012575.
Om de intakeprocedure te starten dient de patiënt echter zelf telefonisch contact op te nemen met ons communicatiecentrum via 085-4012575. Wij plannen dan samen met de patiënt een afspraak voor een intakegesprek met een psycholoog.

Voor het intakegesprek vragen wij de patiënt om een verwijsbrief van de huisarts en relevante informatie uit het medisch dossier waaronder een medicatie-overzicht. Wij verzoeken de documenten voorafgaand aan het intakegesprek te mailen of mee te nemen naar de afspraak.
Zo spoedig als mogelijk volgt er een adviesgesprek, met een psychiater, waarin een indicatie wordt gesteld en behandelmogelijkheden besproken worden.
Vincere vraagt geen eigen bijdrage aan patiënten en kent relatief korte wachttijden.

Indien u meer informatie wenst over onze behandelingen of overleg over een cliënt, neem dan gerust contact met ons op via 085-4012575 of via e-mail relatiebeheer@vincere-ggz.nl.
Desgewenst, komen wij graag bij u langs om een toelichting te geven op het behandelaanbod en/of om cases te bespreken.

Praktijkondersteuning

Momenteel bieden wij ondersteuning rond verslavingsproblematiek in enkele huisartsenpraktijken in Maastricht in de vorm van signalering, advisering, motiverende gespreksvoering, begeleiding en ambulante behandeling van patiënten (specialistische GGZ). Op deze manier helpen we patiënten in de huisartsenpraktijk verslavingsproblematiek te herkennen, bespreekbaar te maken passende zorg te accepteren en aan te gaan.

Mocht u behoefte hebben aan deskundigheidsbevordering of ondersteuning rond verslavingsproblematiek door een van onze professionals in uw praktijk, dan horen wij graag van u wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt dan bellen met: 085-4012575, of een e-mail sturen naar: relatiebeheer@vincere-ggz.nl

Geaccrediteerde nascholing

Voor u als verwijzer bieden wij deskundigheidsbevordering rond verslavingsproblematiek en verslavingszorg in de vorm van geaccrediteerde nascholing en voorlichting. Wij stellen graag een programma voor u samen op basis van specifieke kennisbehoeften.

Onderwerpen
Onderstaande onderwerpen kunnen hierbij aan bod komen:

 • Medicatiebeleid bij patiënten met een verslavingsproblematiek
  Keuze van medicatie op basis van patiëntkarakteristieken, klinische effectiviteit, bepalen van duur gebruik en dosering, comorbiditeit en interactie met andere medicatie/psychofarmaca.
 • Signaleren van verslavingsproblematiek in de klinische praktijk
  Herkenning van verslavingsproblematiek en het bespreekbaar maken met de patiënt.
 • Motiverende gespreksvoering
  Motivering van patiënten om een passende behandeling te starten.
 • Educatie rond middelen- en gedragsverslaving
  De belangrijkste groepen verslavende middelen en gedragsverslavingen zoals gok-, game- en seksverslaving.
 • Behandeling
  Behandelmogelijkheden voor verslavingsproblematiek en waarop men dient te letten bij behandeling 

 

Behandelaanbod Vincere
Vincere geeft tijdens geaccrediteerde nascholing uitgebreide voorlichting over ons behandelaanbod. Ons aanbod in deskundigheidsbevordering kan bijvoorbeeld geïntegreerd worden in een FTO (Farmacotherapeutisch Overleg) of ander overleg-/ intervisiemoment, en kan wat betreft inhoud en tijdsduur afgestemd worden op elke situatie.

 

Docenten

Dr. Glenn J.H. Dumont is een gelicenseerd klinisch farmacoloog, Universitair docent klinische farmacologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Zuyd, die zich heeft toegespitst op psychofarmaca, dat wil zeggen: alle medicatie die de psyche beïnvloedt. Daarnaast is hij redacteur van Psyfar, een nascholingstijdschrift voor psychiaters en psychologen, en focust daarbij primair op de praktische toepassing van wetenschappelijke inzichten. Ook publiceert hij regelmatig in nationale en internationale vaktijdschriften en boeken.

Drs. Nout Bronzwaer is psycholoog en werkzaam als behandelaar en diagnosticus binnen de klinische en ambulante setting van Vincere. Hij werkt nauw samen met verscheidene huisartsen in de regio Maastricht door middel van consultatie en een wekelijks spreekuur op locatie van de huisartsenpraktijk, waarmee patiënten met verslaving gerelateerde klachten een laagdrempelige manier van klachtenoriëntatie en/of ingang in de specialistische GGZ wordt geboden.

U kunt ons bereiken via

Wij bellen u terug