Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving.
Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd is. Men ziet een (hard)drugsgebruiker voor zich, die geen onderdak heeft en er mager of verwaarloosd uitziet.
Iemand die verslaafd is aan een bepaald middel of een gewoonte, heeft geen specifieke eigenschappen of uiterlijke kenmerken.
Iedereen in je omgeving kan afhankelijk zijn aan bijvoorbeeld alcohol of drugs zonder dat je het aan diegene hoeft te zien. Verslavingen komen voor in alle lagen van de samenleving. Van werklozen tot verkoopmedewerkers maar ook bijvoorbeeld een directeur.

Er zijn in Nederland bijna 2.000.000 verslaafden per jaar, waarvan ongeveer 65.000 gebruikers zich aanmelden bij een instelling voor hulp. Bij verslavingszorginstellingen in Nederland melden zich veel mensen aan van verschillende leeftijdsgroepen en verschillende soorten verslavingen. De grootste groep mensen die zich aanmelden bij de verslavingszorg valt in de leeftijdscategorie tussen 25 en 55 jaar.

De laatste jaren neemt het aandeel van de 55plussers in de verslavingszorg flink toe. Dit is voornamelijk voor alcoholhulpvragen.

Naasten
Sommige gebruikers worden opgevangen en geholpen door vrienden en familie wanneer ze voor hun probleem uitkomen. Anderen worden juist de rug toegekeerd omdat de naasten het niet aankunnen om met een verslaafde te leven. Iemand die verslaafd is moet juist geholpen worden om van zijn/haar probleem af te komen.

Gokverslaving

Gokverslaving

Een gokje wagen kan wel eens leuk en ontspannen werken. Helaas is dit niet bij iedereen zo. Uit onderzoek van 2016 blijkt dat er in Nederland ruim 80.000 gokverslaafden zijn, waaronder bijna 79.000 probleemspelers. Je bent dus niet alleen. Een gokverslaving ontwikkelt...

Contactformulier

Starten met uw behandeling?

Meld u dan vandaag nog aan voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen met naar welke behandelmethode en locatie het beste bij u past.